Back to Question Center
0

Biased Wiki: činjenica ili fikcija? - Semalt dijeli svoje mišljenje o materiji

1 answers:

Julia Vashneva, Semalt Menadžer uspeha kupaca, kaže da su istraživači i naučnici sa Harvard School of Business nedavno vodili studiju slučaja u cilju upoređivanja Wiki i Encyclopedia Brittanica baza podataka. Istraživači su procenili više od 4.000 članaka na engleskom jeziku, fokusirajući se na kontroverznije teme kao što je politika Sjedinjenih Država.

Feng Žu i njegov koautor Shane Greenstein kategorizirao je više od 4 - ray ban dourado marrom dourado.000 članaka kao "crvenih" ili "plavih", kako bi zaključio početak političkog početka 2012. U intervjuu Shane je izrazio zahvalnost u pogledu uspjeha Wikipedia, uprkos političkim razlikama između demokrata i republikanaca.

I Shane Greenstein i Feng Žu su identifikovali esencijalne fraze koje su uglavnom koristile svake stranke, kako bi se izvukli u zaključke političkih nauka. Wiki je najposjećenija web stranica na planeti, tako da su istraživači i naučnici identifikovali ključne fraze koji su bili idiosinkratični za republikance i demokrate.

Republikanci bi verovatno koristili ključne fraze kao što su "imigracija" i "ekonomski prosperitet". Sa druge strane, demokrate verovatno koriste "građanska prava" i "ratno stanje". Tokom početnih faza, članci i skripte iz publike preuzeli su stranu liberalnih pogleda, stoga su prikazali oblik pristrasnosti u poređenju sa Britannicom.

Wiki je igrao integralnu ulogu u međusobnoj interakciji.Vikendica je autorima dala ravnopravne osnove za diskusiju o njihovim razlikama i političkim ideologijama.U istraživanju sa Harvard School of Businessa ukazano je da više od 2,8 miliona uređivača koji su radili na reviziji članaka na Wiki-u su složili svoje doktrine i postali manje pristrasni s vremenom.

Postavljeno je pitanje koje implicira da li urednici i volonteri sa plavim tendencijama posećuju plave članke i obrnuto. Juliet Barbara je za Quartz rekla da su balansirane i da su sagledane kolaborativne perspektive. Nalazi su podržani od strane IP adrese koje posjećuju stranicu. Rezultati nisu podstaknuti da je Wikipedia neutralizujući faktor.

Barbara je takođe podrazumevala da Wikipedia radila na otkrivanju pristrasnosti među urednicima i potencijalnim korisnicima i potpuno uklanjanju pristrasnosti. Nedavno, Wiki je postavio postavljena pravila i smjernice kako bi upravljala korisnicima o tome kako oni revidiraju i komentarišu određenu temu. Prema rečima Greenstein-a, članke o izmeni i dopunjavanju zahtijevaju pouzdane i izložene izvore. Zajednica Vikipedije ne dozvoljava volonterima i autorima da izmene naučne članke koji se nalaze na mišljenju.

Saradnici i urednici sa različitim političkim ideologijama koji se bave online razgovorima predstavljaju scenario koji je vodio do uspeha Wiki-a u pružanju besplatnih znanja kupcima širom svijeta. Za političare i posetioce koji misle da Wikipedia predstavlja pristrasan online izlazak, nedavna studija slučaja koju su izvodili autori Harvard School of Business dokazali su se drugačije. Prema studiji slučaja, Vikipedija je jedna od najljepših internetskih stranica koje posluju kao faktor neutralizacije za kupce različitih ideologija u kontroverznim temama.

November 29, 2017