Back to Question Center
0

Semalt: Čovek koji je uredio tri miliona Wiki članaka

1 answers:

Tokom ovog članka, Oliver King Semalt Manager Success Manager će vam ispričati o softveru Svenker Johansson koji je uspešno kreirao milione članaka na Vikipediji i kako je postao jedan od najpoznatiji i plodonosni urednici ove enciklopedije. Ovaj švedski nastavnik fizike je poznat kao Lsj. Stvorio je Lsjbot, automatizovanog urednika Wikipedia-a, koji je pomogao Svenkeru da kreira mnoštvo Wikipedia članaka za svoju švedsku verziju.

Do sada, Lsjbot je mogao da kreira tri miliona članaka u različitim verzijama Vikipedije i pokreće više od deset miliona individualnih izmena. Johansson kaže da je glavni zadatak stvaranje članaka o različitim vrstama životinja i biljaka, a većina njegovih izmjena vezana je samo za taj zadatak. Bilo je vremena kada je Vikipedija imala samo nekoliko botova, ali Johansson tvrdi da su oni danas važniji i da budu deo mašine Google i Vikipedije - russian passport for sale.

Prodavci rezervnih delova Servisi

Međutim, postoje granice onoga što možemo da uradimo sa botama. Bots su važni jer pomažu da održe dosta posla i kreiraju različite članke na Wikipediji. Njegova engleska verzija sadrži milione objavljenih članaka, a bots se koriste u velikoj meri za popravku vandalizma. Bilo gde u svetu, pronalaze se popravke i ažuriranje starih stvari, arhiviranje postojećih diskusija, promena kategorija članaka iz Vikipedije i dodavanje tačnih datumskih maraka u ručne izveštaje o problemima..

Da li roboti pišu istoriju NASA?

Jedna od glavnih opasnosti ovog pristupa su članci koji se završavaju istorijom NASA-e. Mnogi ljudi vjeruju da su botovi stvorili te članke i puno automatskih programa bilo je uključeno u njihovo objavljivanje. U 2008, algoritam je bio poznat kao ClueBot II uspješno napisao petnaest hiljada članaka o asteroidima. Jednostavno je prepisivao javne podatke i pretvorio informacije iz NASA-ove baze u članke iz Vikipedije. Ove članke su uredili boji, koji su promenili svoje oznake i povezali ih jedni sa drugima za povratne veze . Ovi botovi čak su promijenili i verzije engleskih verzija članaka iz Vikipedije u kineske verzije. U 2012. godini ovo stvaranje je bilo poništeno, a ljudska bića su radila sav posao.

Bote ili roboti prolaze kroz specijalne procedure odobravanja

Erik Moller, zamjenik direktora i saradnik Fondacije Wikimedia, koji je odgovoran za nadgledanje web stranice, pružio je nekoliko primera o Cluebotu. Kaže da sveobuhvatna politika reguliše upotrebu robota ili bota na Vikipediji. Rekao je Guardian da nisu svi botovi podobni za rad na ovoj ogromnoj enciklopediji zbog svojih ograničenih svojstava, karakteristika i opcija. Većina bota prolazi kroz težak postupak odobravanja, u kojem određuje ljudima da li su zadaci koje oni obavljaju smisleni ili ne. Bote koje retko izvode nepotrebne radne zadatke odmah se ne odobravaju ili zatvaraju u životu.

Moller takođe priznaje da se strukturirani podaci Wikipedije i njegovih projekata održavaju na različite načine, što pomaže da se stvari ažuriraju i smanjuju potencijali ljudskih grešaka prilikom ručnog ažuriranja i uvoza brojeva.

Wikipedija je jedna od veb lokacija koja ima puno članaka. Johansson je branio praksu stvaranja milionskih članaka samih, rekavši da je mudro koristio robote i botove i da ih je odobrila viša vlast pre nego što ih je upotrebio na Wikipediji.

November 29, 2017