Back to Question Center
0

Semalt Expert objašnjava kako zaštititi računar od botneta

1 answers:

Nik Chaykovskiy, Semalt Menadžer uspeha kupaca, navodi da su spam-e-mailovi postali obična stvar za svakog korisnika interneta. Većina korisnika interneta primaju mnoge spam e-pošte dnevno koje se obično nalaze u neželjenom folderu. Zahvaljujući savremenim filterima za neželjenu poštu, korisnici mogu eliminisati većinu spama e-pošte. Može se se zapitati o izvorima i motivima iza ovih neželjenih poruka - gremax reifen. U većini slučajeva, ove e-poruke dolaze iz botra. Botneti su jedna od najtežih pretnji za bezbednost inherentnog pretraživača. U skorije vreme, FBI je objavio da su u SAD 18 hakera kompromitovane od strane hakera svake sekunde.

Šta je botnet?

Botnet se sastoji od mnogih 'zombi računara', koji su pod kontrolom napadača, obično bez obaveštenja vlasnika. Napadač stvara bot i šalje ga na ove lične računare. Odavde, oni mogu poslati komande i kontrolirati C & C signale sa servera. Računar koji je zaražen ovim malverom više nije pod komandom vlasnika. Napadač može sada izvršiti naredbu kao DDoS napad na određenoj web lokaciji. Bot formira funkcionalnu jedinicu botra. Od kodiranja ove aplikacije, napadač zapošljava crnu kapu digital marketing znači da se instalira na kompjuteru žrtve, a neke od trikova koje koriste oni uključuju oglase za mamac i pretvarače, na primjer, aplikacija Facebook iz zlonamjernih izvora obično sadrži zaražene datoteke. U nekim drugim slučajevima, ovi ljudi šalju neželjene pošte za neželjenu e-poštu, neki od ovih e-pošta uključuju trojance, zaražene datoteke ili priloge. Nakon instalacije malvera na kompjuteru žrtve, napadač mora da koristi program klijenta na udaljenoj lokaciji da bi poslao uputstva na bote. Mreža botneta može sadržavati više od 20,000 nezavisnih botova koje izvršavaju sličan zadatak. Napadač zatim šalje infekciju na komandu i kontrolu (C & C) server putem:

  • C & C na bote: Ovaj metod podrazumeva upućivanje uputstava na mrežu bota i njihovo prijem direktno na server. To je vertikalni model komunikacije.
  • Peer to peer Bot može da komunicira direktno sa drugim botom. Ovo predstavlja horizontalni način slanja uputstava i primanja povratnih informacija. U ovom načinu, bot-master može kontrolirati ukupni botnet.
  • Hibrid: Ova taktika je kombinacija dve metode opisane gore.

Nakon pokretanja uspešnog botneta, napadač može izvršiti sajber zločine kao što je krađa vaših podataka. Lični podaci kao što su e-pošta i lozinke mogu propuštati kroz ova sredstva. Uobičajeno je krađa kreditne kartice, kao i gubitak lozinki, nastupiti putem botnet napada. Korisnici koji čuvaju osetljive podatke kao što su prijavni akreditivi, finansijske informacije, kao i informacije o plaćanju putem interneta rizikuju da ih napadaju ovi hakeri.

November 29, 2017