Back to Question Center
0

Semalt: Savjeti za zaštitu od botneta. Kako biti siguran?

1 answers:

Rootkit je deo softvera koji je sakriven i instaliran na računaru ili mobilnom uređaju bez vašeg znanja. Verovatno će inficirati veliki broj programa i datoteka i automatski ga instaliraju napadači. Iskorišćavaju ranjivosti vašeg računara i ubeđuju vas da preuzmete čudne programe i alate.

Artem Abgarian, vrhunski stručnjak iz Semalt , uvjerava da rootkite nisu uvijek opasni, ali mogu sakriti sve zlonamerne aktivnosti, tako da ih trebate otarasiti što prije. Ponekad napadači pristupaju vašim osetljivim informacijama i ukradu podatke o kreditnoj kartici uz pomoć rootkita. Oni redovno prate aktivnosti korisnika, izvode razne opasne funkcije i modifikuju svoje programe, a da ih niko ne otkrije.

S druge strane, botneti su ogromna mreža kompromitovanih ili zaraženih računara. Oni razvijaju velike i male bot mreže i obavljaju razne zadatke. U kontekstu botneta, bota se upućuje na računar i mobilne uređaje koji ne mogu pravilno izvršavati svoje funkcije i kontrolisani su od strane hakera. Napadač dobija kontrolu nad vašim uređajem tako što ga zarazuje virusom, zlonamernim kodom ili malverom koji napada vašu mašinu u redovnim intervalima. Računar uskoro postaje deo botnet mreže i ne funkcioniše normalno. Botneti se često koriste za sprovođenje nizova zlonamernih aktivnosti, distribuiranje virusa i neželjenog sadržaja i napadanje različitih novih uređaja.

Zašto su rootkits i botneti značajne prijetnje?

Primarni problem sa botnetima i rootkitima je taj što ostanu skriveni i tiho izvršavaju svoje funkcije. Iako botneti nisu uvek skriveni, rootkitovi se nikad ne pojavljuju na vašem računarskom sistemu..Ponekad i rukotice i botneti ostaju neotkriveni sve dok ili ukoliko je vaš uređaj potpuno oštećen. Oni tiho izvršavaju svoje funkcije i automatski instaliraju druge zlonamjerne programe na vašem uređaju. Pošto su teški za otkrivanje, napadači mogu lako koristiti botnete i rootkite da bi izmijenili i pristupili vašim ličnim podacima. Oni napadaju širok spektar računara i vrše različite zločine sa ovim botovima, ostaju skriveni na računaru i mobilnim uređajima. Sa nekoliko zaraženih računara, napadači mogu lako povećati opseg svojih zločina i uticati na male i velike organizacije.

Šta možemo učiniti da se zaštitimo?

Ako tražite pouzdane sigurnosne prakse, možete pratiti ove korake i smanjiti rizik od zaraznosti računara ili kompromisa.

1. Održavanje i korišćenje antivirusnih programa:

Antivirusni programi ili softver su obavezni i trebali bi ih instalirati što je pre moguće. Oni pomažu u prepoznavanju i zaštiti računara ili mobilnog uređaja od poznatih virusa i malvera. Možete lako otkriti malver i viruse i sprečiti ih da izazovu teške probleme. Kako napadači kontinuirano napišu nove kodove virusa, neophodno je ažurirati definicije i antivirusne programe. Takođe trebate instalirati anti-rootkit i anti-bot programe na vašem uređaju.

2. Instalirajte zaštitne zidove

Morate instalirati zaštitne zidove koji vam pomažu da sprečite nekoliko vrsta infekcija i blokirate zlonamerni saobraćaj pre nego što oštete računar. Ograničava saobraćaj i može obavljati svoje funkcije na svim operativnim sistemima. Uverite se da redovno ažurirate svoj zaštitni zid.

3. Koristite jake lozinke

Trebali bi da izaberete jake lozinke tako da napadači ne mogu nagađati po svaku cenu. Koristite druge reči i kombinujte i brojeve i abecede dok stvarate lozinku. Često morate promeniti lozinku kako biste osigurali vašu sigurnost na internetu Source .

November 29, 2017