Back to Question Center
0

The Fate of Stub Articles Na Wiki - Semaltov odgovor

1 answers:

Wikipedia je najznačajnije spremište koje nudi besplatnom pristupu visokokvalitetnim informacijama svih vrsta korisnicima širom svijeta. Wiki pokriva širok spektar akademskih tema i političkih ideologija. Nedavno su urednici i volonteri Wiki otišli na značajnu sumnju u pogledu brisanja dugogodišnjeg članka sa tri linije na veb stranici Wikipediaa.

Julia Vashneva, Semalt Menadžer uspeha za kupce, kaže da je članak o proteinu krvi "Hemovanadin" tema diskusije nakon što su neki urednici pokrenuli predlog za uklanjanje članka na Wikipediji. Prema Andrea Džejmsu, članak je, međutim, obnovljen na sajtu. "Hemovanadin" je naučni članak koji je izuzetno važan za stručnjake i studente - mysql query analyzer linkedin.

Andrea James je nagovestio da se članak "Hemovanadin" suočava sa ekstremnom verzijom Wiki-a koja se naziva "brisanjem". Eliminisanje vrijednih informacija iz Wikipedije predstavlja značajnu pretnju sektoru obrazovanja koji koristi Wiki kao njihov glavni izvor referenci. Već više od 14 godina, Vikipedija je svakodnevno pružala pouzdane informacije korisnicima koji posjećuju stranicu kako bi stekli znanje.

Razumevanje načina na koji Wikipedia radi

Deletionizam je složena ideologija koja se može razumeti jedino i slijedi okvir kako funkcioniše Wiki. Wikipedia upravlja zajednica koja se sastoji od volontera i urednika koji su postavili smernice i smjernice koji regulišu korištenje Wikipedije. Urednici generišu i uređuju naučne članke dostupne na Wiki-u.

Da bi se uključio na Wikipedia, ideologija mora zadovoljiti postavljene standarde i pravila, međutim, kriterijumi se razlikuju u zavisnosti od teme: na primjer, u oblasti akademika, očigledni su standardi prepoznatljivosti. U drugim sektorima, uređivanje i brisanje članaka varira u zavisnosti od percepcije urednika, što je slučaj sa člankom Hemovanadin.

Wikipedia radi na osnovu toga da volonteri razumeju svoje politike i smjernice. Međutim, različiti volonteri tumače politiku različito, scenario slučaja koji dovodi do brisanja. Urednici su posvećeni i posvećeno osoblje koje radi za dobrobit lokacije. Međutim, ljudska bića čine greške, tako i Wikipedians.

Hemovanadin je primer članka koji je uključen samo na Wikipediji, a koji će biti razvijen i uređen kasnije. Međutim, standardi za prepoznatljivost treba postaviti tako da ograniče učitavanje naučnih predmeta koji ne ispunjavaju standarde. Brisanje sastavljenog materijala je mnogo udobnije u odnosu na stvaranje novih članaka. Brisanje članaka o stubovima koje su stvorili novi urednici mogu biti malo frustrirajuće, pogotovo kada se pojavljuje deletionizam i urednici ne dobijaju objašnjenje zašto su njihovi članci uklonjeni sa Wiki-a.

Dobar broj članaka omotača zavisi od mikro-doprinosa. Pravljenje previše izmjena u određenom odjelu mijenja izvorni kontekst teksta. U ovom trenutku urednici su uložili doprinose imajući u vidu da samo zbog toga što članak ima provjerljive izvore, automatski ne ispunjava standarde za prepoznatljivost. Evo savjeta o tome kako se članci stubova mogu urediti kako bi se izbjeglo brisanje

  • Stručni članci o stubovima u zavisnosti od tema
  • Poboljšanje i označavanje artikala za stubove za ekspanziju
  • Uvođenje različitih boja za obeležavanje veza koje dovode do članaka o stubovima

Teoretski, dodavanje korisnih informacija u člancima za stubove je mnogo bolje od brisanja čitavog članka iz Wiki-a. Stilu članka takođe je važno. Stub članaka koji ne odgovaraju stilu enciklopedijskih članaka su u opasnosti da se suoče sa brisanjem.

November 29, 2017